26 februari 2011

Ljoeborsjtsj: Ljoebovs bietensoep

Een keer hebben we met opa bij baboesjka borsjtsj gegeten. Mijn opa zei dat ik het recept op mijn blog moet zetten, want dan gaat hij het zelf ook maken. Dus vooruit dan maar.

Борщ, of borsjtsj dus, is bietensoep. Maar er zitten niet alleen bieten in, maar bijvoorbeeld ook kool, want kool is een groente die makkelijk groeit en die lang goed blijft en dat is in Rusland wel handig. Wat er verder in zit verschilt weer aan wie je het vraagt; je hebt mensen die willen weten of je Oekraïense bietensoep bedoelt, of wit-Russische of Siberische of zoiets. Daar trek ik me dus niets van aan, ik geef gewoon het recept zoals ik het ZELF gemaakt heb, met tips van baboesjka, buurvrouw Natasja-van-Gleb, mijn moeder en Frederieke van IJsbrand. En ik noem hem: ЛЮБОРЩ (Ljoeborsjtjs – voor de mensen die nog steeds het Russische alfabet niet geleerd hebben).

Voor ЛЮБОРЩ heb je nodig :
1 grote ui (of 2 kleintjes)
2 à 3 aardappelen
1 witte kool (een beetje minder als hij heel groot is)
1 flinke wortel (winterpeen)
3 à 4 (gekookte) rode bieten
Klein blikje tomatenpuree
Paar blokjes bouillon (kunnen ook vegetarische zijn).  
(Of als je wilt (opa!) juist zelf getrokken met een stukje vlees).
Water
Peper, zout
Peterselie
Zure room

Hak de ui in stukjes en bak hem lichtbruin in een beetje olie of boter.
Doe er de - ook fijngesneden – groente bij, om te beginnen de kool, aardappelen en wortel.
Doe er ongeveer 2 liter water bij en breng alles aan de kook.
De bouillonblokjes kun je er ook ingooien, en daarna de kleingesneden bieten en ook het blikje tomatenpuree. (Daar wordt hij namelijk nog roder van, dan van de bieten, en borsjtsj moet mooi donkerrood zijn.)

Roer alles goed en regelmatig, doe er zout en peper bij en laat het dan een hele tijd pruttelen op een laag pitje. Zeker een uur, maar langer mag ook. Als het maar niet kookt. De groente moet zacht worden. Ik maal ze ook nog fijn met een staafmixer, maar dat hoeft niet. (En als je het wel doet, kijk dan uit, want als je die mixer te hoog houdt vliegen de groentes door de keuken in plaats van door de pan).
Je moet ook een keer proeven. Als je hem te flauw vindt, kun je er nog een bouillonblokje bij doen, en/of wat peper en/of zout. (ik heb er een scheutje ketjap bijgedaan; dat is niet erg Russisch, maar wel lekker).  En als je hem juist te zout of te dik vindt, doe je er gewoon wat meer water bij. Je moet nooit heel precies zijn zegt Frederieke, gewoon van alles bij elkaar gooien en dan komt alles goed.

ЛЮБОРЩ is niet zo dik als erwtensoep, maar wel stevig, dus het moet er niet heel waterig uitzien.
Doe wat zure room in een kommetje, en verse peterselie in een ander kommetje. Als je gaat eten kan iedereen zelf in zijn kom soep een klodder(-tje) zure room doen, en wat peterselie.

Приятного аппетита!