11 januari 2011

adelaars en matrjosjki

Je hebt een heleboel soorten souvenirs in Rusland. Bijvoorbeeld bontmutsen. Die worden vooral in de winter veel verkocht. Ook heb je allemaal dingen van toen Rusland nog de Sovjet Unie was, dan heb je riemen en aanstekers en dat soort dingen, met daarop de hamer en sikkel. Dat was toen het symbool van het land. De hamer was van de arbeiders, en de sikkel (dat is een soort rond mes waar ze vroeger mee op het land werkten) van de boeren. En de Sovjet-Unie was het paradijs van de arbeiders en de boeren zeiden ze.
Je hebt ook veel dingen met de tweekoppige adelaar. Dat was het symbool van Rusland toen er nog tsaren waren. De ene kant van zijn kop keek naar Europa, en de andere naar het oosten, naar Aziƫ. Die adelaar staat ook vaak op aanstekers, en op glazen en zo.

En je hebt allerlei speelgoeddingen, stenen poppetjes en houten vogeltjes, of stenen vogeltjes waarop je kunt fluiten en zo. Maar het alleralleralleraller-beroemdst is de matrjosjka. Dat zijn de houten poppetjes waarin weer een poppetje zit en daarin zit weer een poppetje enzovoort. Soms zitten er maar drie in, en soms een heleboel, soms zelfs wel 60! En ze kunnen heel verschillend beschilderd zijn. Het meest als meisjes of vrouwen, want Matrjosjka was ook een meisjesnaam. Maar nu maken ze ze ook met bijvoorbeeld tsaren, of de verschillende presidenten die er in Rusland waren en ik heb ook Obama gezien als matrjosjka, en hokeyspelers, en poezen en dat soort dingen.

De eerste matrjosjka's werden in Rusland gemaakt in ongeveer 1890. Sommige zeggen dat een Russische monnik ze in Japan had gezien en mee naar Rusland bracht, dan zou de matrjosjka dus Japans zijn. Maar anderen zeggen dat een Russische monnik ze juist mee naar Japan nam. Dus hoe dat precies zit weet ik niet. Soms denken dat die poppen baboesjka heten, maar baboesjka betekent dus oma en dat is heel wat anders!!!

Nou moet ik nog een kadootje voor mijn opa verzinnen voor ik straks naar Nederland ga...