24 december 2010

bijna kerstmis!

In Rusland hebben ze geen sinterklaas en ook geen kerstman. Maar ze hebben Ded Moroz en Snegoerotsjka. Dat zijn opaatje vorst en zijn helpster Sneeuwvlokje of zoiets. Snegoerotsjka ziet er heel anders uit dan zwarte Piet. Ded Moroz en Snegoerotsjka rijden geloof ik vaak rond in een trojka, dat is een soort slee die door paarden getrokken wordt, en ze brengen de cadeaus niet rond met Kerstmis, ze doen dat met Oud en Nieuw. 

Sommige mensen vieren hier TWEE keer Kerstmis en TWEE keer Oud en Nieuw. Dat komt omdat ze na de revolutie de kalender veranderd hebben. Die was tot die tijd anders dan de onze en liep 13 dagen achter. Maar de kerk wilde die kalender niet veranderen (ik denk omdat ze de revolutie ook maar niks vonden), dus die hielden de feesten gewoon op de oude dagen. Dus nu is het zeg maar  eerst gewoon kerstmis en dan is het ‘gewoon’ Nieuwjaar, en dan pas is het échte kerstfeest van de kerk en dan is er nog het oude nieuwjaar van de kerk.
Mijn moeder zegt dat er een maand lang eigenlijk niet gewerkt wordt. Ze zegt trouwens ook dat Pasen hier een veel groter feest is dan Kerstmis. De geboorte van Jezus is natuurlijk een belangrijk feest, maar dat hij met Pasen is opgestaan uit de dood vinden ze nog veel belangrijker. 

Fijne feestdagen aan iedereen!!!!