9 november 2010

Ljoebov geeft geschiedenisles!

Vroeger was 7 november een groot feest. Toen werd de oktoberrevolutie herdacht. Dat was de revolutie in 1917, toen Rusland de Sovjet Unie werd. De tsaar en zijn familie werden vermoord, veel andere mensen ook, en er gingen ook veel mensen weg uit Rusland, vooral de rijkere. De revolutionairen vonden dat het niet eerlijk verdeeld was in Rusland, dat sommige mensen heel veel, en veel mensen heel weinig hadden.
De grote man van de revolutie was Lenin, en toen hij dood ging een paar jaar later werd hij niet begraven, maar 'opgezet' zou ik zeggen, gebalsemd zegt mijn moeder. In ieder geval, je kon zijn lichaam blijven zien in dit gebouw, het mausoleum, op het Rode plein. Daar ligt hij nog steeds. (ik heb hem nog niet gezien)

Er stonden vroeger (dat heb ik dus ook van mijn moeder) overal beelden van Lenin in Moskou, en in alle andere steden. Nu zijn er een heleboel weggehaald, maar deze staat er nog.  

Trouwens, dat de oktober revolutie in november gevierd werd komt omdat de Russische kalender eerst anders was. Hij liep ongeveer twee weken achter op die van ons.

Vaak staan bij het Rode plein mannen die zich verkleed hebben als Lenin (de meneer links), Stalin (staat er niet op) of de laatste tsaar, Nicolaas (de meneer rechts).
Want in het echt zouden ze natuurlijk niet zo met elkaar hebben staan praten.




In 1991 werd de Sovjet Unie weer Rusland, en was 7 november geen groot feest meer, maar nog wel een kleintje voor mensen die vonden dat het in de Sovjet Unie beter was dan nu in Rusland. Ik weet niet wat beter was, want ik was in 1991 nog lang niet geboren. Mijn moeder en bijvoorbeeld ook Frederieke zeggen dat sommige dingen misschien wel beter waren (en dan geven ze als voorbeeld dat er toen geen MacDonalds was), maar dat het nooit goed is als je niet zomaar je eigen land uit mag, of dat je niet mag zeggen of schrijven wat je vindt. En dat er nu weer meer arme mensen zijn. en dat je nog steeds niet altijd alles kunt zeggen of schrijven wat je wilt. Dat je bijvoorbeeld niet altijd kunt zeggen wat je vindt van de politiek, of dat je het niet eens bent met de president of zo (want je kunt natuurlijk niet altijd alles zeggen wat je wilt, als dat bijvoorbeeld helemaal niet waar is, of gevaarlijk of gewoon heel gemeen of zo).

Ik weet het niet hoor, ze kunnen het er heel lang over hebben. Misschien weet ik het beter als ik hier nog wat langer ben.