31 oktober 2010

een dorp

We gingen een paar dagen naar de Volga (of de Wolga, want in het Russisch is er dus maar één letter voor de V en de W). De Volga is de langste rivier van Europa: 3530 kilometer!

We gingen naar een vriendin van mijn moeder die een huisje heeft in een dorpje aan de Volga. Het was een mooi huisje, maar ik vond het wel een beetje lastig dat je buiten in een apart hokje naar de wc moest. Vooral als het eenmaal donker was. Die wc had geen doortrekker, maar gewoon een gat.
Er was ook geen douche want er is niet gewoon water ("ja, dat vindt jij gewoon" zegt mijn moeder dan, dèh), alleen een put buiten.





's Avonds stookte Masja, de vriendin, een grote kachel op in de banja (een badhuis, of een badkamer) en daarbovenop stond een enorme ketel water dat dus lekker warm werd, en de banja werd ook steeds warmer en iedereen poetste en waste zich helemaal schoon. Omdat dat stoken best veel tijd kost doet Masja dat niet elke dag.

Ik vond het wel lekker om daarna weer thuis te komen en dat er gewoon water uit de kraan komt en dat je het licht aan kunt doen in de wc en zo...